Saturday, April 10, 2010

Nigeeria mees


Nigeerlannasid me väga ei näe, sellepärast järgmine postitus pühendatud eelkõige siinsele meessoole ning eelkõige neile, keda oma päevaseid toimetusi tehes tänavatel kohtame.

Nigeeria mees
… urineerib tänaval, kus aga juhtub. Noks püksist välja ja kusemine vastu elektriposti, lihtsalt murule, solgikraavi, seina vastu jne võib alata. Sellepärast on ka terve Lagos täis silte ja seinamaalingud: Do not urinate here! (kes inglise keelt ei oska: Ära kuse siia!)
…magab, kus juhtub. Päeva ajal on siin ikka tõesti megapalav ning ka meie teeme lõunauinakuid sagedamini kui Eestis olles (mina nt Eestis lõuna ajal ei maga suht kunagi), aga me tavaliselt magame hotellis või siis minibussis, kui Eefraimiga kusagile sõidame (kuigi tee auklikkus tavaliselt seda ei luba, kui sul pole just juuksepahmakat või puust kolpa). Nigeerlane magab nt tagurpidi keeratud vanni peal, veokite all, sobiva oksa peal puu otsas või lihtsalt puu all, okada (motikas) otsas (hea tasakaal peab olema), autokastis veepakkide või mõne muu tavaari otsas, auto kapotil, tänava äärekividel, suvalistes kohtades papitüki all või peal, öösel suvalises kohas tänaval jne. Leidlik rahvas!
…koguneb sõpradega keset päeva nö paikesevarju või mõne muu varju andva asja alla ja meie mõistes ei tee midagi (vabandust, kui siin toimuvad nüüd tõelised tõsiusklike või filosofeerimise vestlusringid).
…tahab valge naisega abielluda. Tänaval liikudes tahavad kõik meid tervitada, teada mis on meie nimi ja umbes kolmanda küsimusena tuleb: „Kas Sa oled abielus?“ või siis mõni muu variatsioon sellest soovist „Ma tahan Sinuga abielluda“, „Sa meeldid mulle ja ma tahan olla Sinu eriline sõber“, „Ma tahan Sind katsuda“. Kombinatsioonina - valge, naine, ilus, vallaline ja lastetu - on siin ringi liikuda suhteliselt raske, seega mina olen tänaval Deborah ja Veronts on Jennifer, tavaliselt ta ka inglise keelt ei räägi, vaid ainult saksa keelt ning mina abiellun kohe sügisel või juba olen abielus, oleneb, kui pealetükkiv uus kõige-paremaks-sõbraks kandideeriv noorsand on.
…tervitab Sind igal sammul (Hei, mis toimub? Hei, Tere tulemast Nigeeriasse! Hei, Kuis läheb? jne) ning räägib kohutava aktsendiga inglise keelt (tõe huvides - seda teevad ka kohalikud naised), millest me enamasti aru ei saa. Tavaliselt ütleme midagi vastuseks (täname, kõik on korras), naeratame ja kõmbime edasi.
…tahab Sinuga pilti teha. Tänaval selle sooviga enamasti juurde ei karata, vaid igasugustel üritustel. Alguses olime nõus, nüüd teeskleme, et ei saa inglise keelest aru või ei luba ja kiirendame sammu või tõstame käe näo ette või keerame näo fotoka eest ära. No ei jõua enam neid pilte teha! Oleme palavuse tõttu pea alati ka higist läbivettinud ning enda arvates ka suht rääbakad pildistamise ajaks. Tõenäoliselt tundume pildistamist mitte soovides ilged bitchid.
…kannab meie mõistes rahvariideid, mis näevad välja nagu pidžaama või triiksärgi puhul erakordselt lühikest lipsu (olevat moodne; no mitte meie silmis :D).

Ups, tuli vist veidi kriitiline postitus!

1 comment: