Wednesday, April 14, 2010

Tööjutud jätkuvad





Ühel hommikul seadsid Kaja ja Veronts oma sammud jällegi KOV kliiniku suunas. A-vitamiin sai antud ning mõtlesime, et läheme siis läbi ka Tervisehariduse osakonnast, et tutvuda nende kasutuses olevate tervisealaste plakatite ning voldikutega. Meil oli tekkinud idee, et kliiniku seinad on liiga lagedad ja hariduslikult on see antud juhul hea pinna mõttetu raiskamine: sihtgrupp istub tunde kliinikus ja vahib telekast kas seepi või mingit usuvärki. Tutvugu siis parem tervisealase infoga, mõtlesime. Ja kliiniku teadjamad naised nagu arstid ja õed ütlesid, et neil oleks vbl vaja ka mõndasid voldikuid, nt rinnapiima-alast. Võtsime tee üle liivase KOV väljaku jalge alla ning olimegi varsti osakonnas kohal. See on selline väike majake, kus on kolm 2x3 meetrist toakest või uberikku (oleneb tujust, kuidas nimetada). Ühes on kaebuste osakond ja kahes siis paikneb tervisehariduse osakond. Et tegemist on täpselt selle osakonnaga, saime teada, kui tööd teha vihtusime, sest keegi tuli seda silti samal ajal uksele klammerdama :)

Haarasime seina ääres seisvatest kastidest ning tuhlamine neis algas. Veronikal tekkis vahepeal tolmuallergia. Leitud sai erinevaid volikuid erinevates kogustes, mida süstematiseerida proovisime. Kolme erinevasse kasti, ka kastide leidmine või tekitamine oli omaette väljakutse. Lastega seotud kast - malaaria, kõhulahtisus, toitumine, koolihügieeni programm, jm. HIV/AIDSiga seotud kast. Täiskasvanutega seotud kast - erinevad vähiliigid, südame-veresoonkonna haigused, diabeet, jne. Mingit vanunud ja meie arusaamist mööda jampsi viskasime ära ka, igaks juhuks enne luba ei küsinud, sest tundus, et seda me ei saa. Kui töö tehtud, oli osakonna kahel töötajal kohe väga hea meel, nad said ka ülevaate, mis neil seal on :) Tuhlamise ajal haarasid töötajad endaga kaasa osad voldikud ning tormasid neid kliinikusse jagama/poetama. Me enne olime küsinud, et kas neid jagate ka? :) Inimesed pärast nii uhkelt ootasid oma järjekorda kliinikus, leetrite info kenasti pihus.

Plakatitega oli veidi keerulisem, enamik nendest olid suhteliselt koledad (no vaadake neid ja näidake mulle kedagi, kes antud õudused omale vabatahtlikult seinale paneks ja peale seda ka luupainajavabalt magada saaks!) ning täiesti informatsioonivabad. Ahjaa, tavaliselt on see ka halval paberil, pehmem veel kui tavaline A4. Näited: naine tissib last ja kirjas on Rinnaga toitmine on hea!; mädast ja tatist tilkuv laps, tekstiks leetrite definitsioon; neljane tuumikpere naeratamas ja tekst - plaani oma perekonda!; kõige jubedamate lastehaiguste halvad illustratsioonid. AGA - oli ka häid leide - nt illustratiivne, informatiivne ja ülevaatlik plakat rasestumisvastastest vahenditest; plakat selgitamas, et millal ja miks peab lapsi vaktsineerime (nt oli seal lause, et lastehaigused pole tekkinud halbadest vaimudest või nõiakunsti tagajärjel; 21. sajand, hahaa :D). Seda viimast leidsime kohe sadades ning uurisime kohe, kas kliinik tahaks neid ja annaks emadele kaasa (veidi suurem kui A4). Kliinik tahtis, tervisehariduse osakond lubas ka viia, kui neile osad mingiteks kampaaniateks jätame. No jätsime, piisavalt, aga kui tervise osakonna mammi meid nendega kliinikus nägi, siis kukkus hädaldama ja tahtis ikka kõik tagasi osakonda viia. No ikka saime kliinikusse need jätta, dr. Obatayo lubas hakata ka emadele neid jagama, kuid enam me neid seal näinud pole :S Ühe plakatitest saime suure vaevaga ikka ka klaasitud infostendile topitud. Infostendil oli lisaks ka igast muud huvitavat lugemist, nt kellegi pulmakutse, tervisealast infot sinna miskipärast ei ole pandud. Selle tööpäevaga olime jube rahul!

Võtsime emaili teel ühendust ka UNICEF Nigeeria kontoriga, et organiseerida muid voldikuid, kuid meid pole vastuse vääriliseks peale 1,5 nädalat peetud. Homme helistame, sest täna selgus, et 20. aprill on siin suur malaaria teavituspäev ja me lubasime samuti sinna erinevalt panustada.

Mõndasid volikuid oleme asunud ise looma, nt rinnapiimast, juhuks, kui me neid kusagilt ei saa. Mingeid proovime saada vastutavatelt valitsusorganisatsioonidelt, rahvusvahelistelt organisatsioonidelt, jm. Proovisime välja pressida ka koolides tehtavate tervisehariduslike ürituste kava, kuid see meil ei õnnestunud. Millalgi järgmine nädal öeldi, sest koolid on 19. aprillini vaheajal. Ennetavalt olgu öeldud, et tänasel tööga seotud koosolekul saime teada, et sellist plaani polevatki :D

Kuna me kogu aeg ei taha vaid A-vitamiini arstitädid olla (see võtab meilt ka max 2x4 tundi nädalas), siis otsustasime üle-eelmise nädala lõpus oma tööohjad enda kätte haarata ning kirjutada üks projekt KOV meerile hr. Eefraimile, sest ilma tema nõusolekuta ei liigu siin midagi. Ja sinna said siis kirja sellised ideed (millele läbi saja häda ning lisaurgitsemisega saime täna lõpuks heakskiidu järgmiste sammude soovitustega): organiseerime, vajadusel teeme ise voldikuid, mida KOV kliinikul ning terviseharidus osakonnal vaja läheb; organiseerime, vajadusel teeme ise plakateid kliiniku seinale (meil on Eefraimilt luba nüüd selleks); korraldame lastenurga kliinikusse; teeme koolides tervisetemaatilisi üritusi; osaleme erinevates tervise propageerimise üritustel; kasutame koomiksimeetodit jõudmaks kampaaniate ajal kirjaoskamatuteni; organiseerime ühe rahvusvahelise päeva (nt lastepäev või Aafrika lapse päev). Tundub, et piisavalt, et meid siin järgmised kaks kuud rakkes hoida. Eks näis!

No comments:

Post a Comment