Monday, March 22, 2010

väikesed sõbrad


Üks silmapaistev (ja suurepärane) osa siinsest elusloodusest on loomulikult meie kõigi lemmikud sisalikud (siin ka pilt – kahest uudistajast). Sabaga tegelasi näeb siin kõikjal, nad varitsevad müüride ja hoonete seinte peal, põõsastikus, tänavatel prügi ja toidujääkide all. Inimesi nad üldiselt kardavad, aga üks suutis mind ka korralikult ära ehmatada (miski kogum jooksis ühe sildi alla ja kui siis uudishimust sinna piilusin, tormas tuhatnelja mu näo suunas väike sisalik – mul õnnestus aga pea eemale tõmmata). Teises kohas tekkis idee ettehoiatavale sildile “VARI(T)SEVATE IGUAANIDE OHT”, kui müüri otsast, millest olin möödumas, potsatas parajasti alla üks salakaval sisalikuonu.

Tarakanid on siin hiiglased. Juba esimesel päeval pidime seda tunnistama, kui hotelli saabusime ja tule põlema panime. Sellest päevast saati hakkasime neid kutsuma oma “väikesteks sõpradeks” – sõbrad oleme siiski pigem neile. Paar päeva tagasi leidis aset suur paanika, kui avastasime (mina ja toanaabrid itaallased) oma hotelli ruumist 3-4 korda suurema prussaka kui tüüpiline “Lasnamäe asunik”. Seal ta oli, oma suurte jäsemete ja pruuni kestaga olend... Siiski, samuti osake elusloodusest. Ometi pidime toast väja tormama ja kõik nurgad põhjalikult läbi uurima, kui üks kaval-Ants mu kohvri alla peitu puges..

Metsades ja üleüldse looduslikel aladel pole me eriti veel käinud. Välja arvatud ühel asustatud kuurort-saarel, kus leidus igasugust rohelist elu (aga ka palju inimtegevuse jääke, lagunematuid pakendeid ja pudeleid – seda kohtab paraku igal pool). Taimkatte silmapaistvam osa on erinevat liiki palmipuud, mida leidub rohkesti ka linnahaljastuses. Üldiselt näeb siin linna keskel erinevaid taimeliike vähe, niiet see, kes otsib džunglit, leiab selle hoopis linnaelust – just, elutegevus on siin võtnud vägagi kireva ja intensiivse kuju. Isegi.. metsiku. Liiklus ja transport on huvitav teema, millest peaks teinekord kindlasti lähemalt rääkima. Seniks aga uute kogemuste ja toredate lugudeni.

No comments:

Post a Comment