Thursday, May 27, 2010

Kõikidel on oma idee fix


Kõik siinkandis arvavad, et teavad, mis meile hea on ja armastavad meie eest otsuseid teha, justkui me oleks lapsed või portselannukud. Mõned iseloomulikud näited.

Kohaliku haridusameti ametnik Mr. Koka (pildil) armastab eelarveid ja kohalikku Eefraimi ning selgitas meile, et me ei saa minna koolidesse oma 1 tunnist töötuba andma ikka niisama ja tegi meile 72 000 nairase eelarve (5600 EEK) külastamaks ca 10 kooli. Mis siis sinna kuulus? Transpordi rent (buss ja kiirpaat 35000), sest ega valge ei saa ometi jala käia või ühistransporti kasutada tema arvates. Lastele tuleb viia loomulikult kõike head ja paremat ning neil kõhud täis sööta (37000). Selgitame, et meil on ju ainult ühetunnine töötuba, selle ajal ei lähe kõht tühjaks ja kust me selle raha ning kandmisvõime võtame!? Küsige Eefraimilt. Aga me ei taha, vot! Esimese kooliga saime juba ka ilma eelarveta hakkama ja kärutasime ise okada seljas kohale!

MDG (aastatuhande arengueesmärkide eest vastutav persoon) ehk Leikon tahab minuga Eestis vürtsiäri ajama hakata ja ei saa aru, et ma ei ole äriinimese tüüpi. Üldse ei taha aru saada sellest. Ja räägib, et kohalikud MTÜd peavad Nigeerias töötama koos äriühingutega (st ühel inimesel on nii MTÜ kui bisness), sest kust muidu tuleb raha tegevuste ja ideede rahastamiseks. Tema eluunistus on saada ka Aafrika suurimaks filantroobiks.

Veel üks tüüp kohalikust omavalitsusest ei taha, et me ühistransporti kasutaksime. Neile ei paista üldse kohale jõudvat, see on omaette kogemus ning ma saan aru, et nad soovivad meile kõiki mugavusi tagada. Mina aga tahan näha, kuidas tavalised inimesed oma asju ajavad ja selles minu jaoks segaduses hakkama saavad. Ja ühistransport on põnev koht selleks! Me tahame järgmisel nädalalõpul minna siit paarisaja kilomeetri kaugusele pühasse metsa ja kasutada selleks ühistransporti. Bago kukkus muidugi kisama, et kuis nii, et Eefraimit peab informeerima, et ta annaks teile masina. Ma ei taha, tänan väga. Saan ise hakkama. Aidaku neid, kes seda tõeliselt vajavad, me oleme tema külalislahkust nagunii nii kohutavalt palju nautinud. Eefraim õnneks ei saa vist anda, kuna seal kandis olevat võimul teine partei ja sinna sõiduks turvalisuse kaalutlusel tuleks meie omavalitsuse buss üle värvida :D Demokraatlik riik :D

No comments:

Post a Comment